Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Får du lätt ont i fötterna eller lider du av ett medfött fotproblem? Det bästa sättet att motverka att du drabbas av besvär med fötterna är att välja rätt sorts skor, som ger stöd och skydd.

Rätt skor för vanliga fotproblem

Det finns många olika sorters fotproblem som kan vara genetiska och bero på skador i foten, på grund av till exempel idrott eller att man har använt dåliga skor. Till de vanligaste hör:

  • Nedsjunket fotvalv

Denna vanliga åkomma kallas även för nedsjunket främre fotvalv, eftersom det innebär att den främre delen av foten har sjunkit ihop. Det beror på att fotens muskler har skadats på grund av att man använt dåliga skor eller om man har genomgått en operation.

Nedsjunket fotvalv behandlas bäst med bekväma skor och speciella skoinlägg. Eftersom besväret kan uppstå på grund av att man använt trånga skor är det bäst att välja skor som inte klämmer på den främre delen av foten. Välj ett par mjuka gympadojor eller rymliga kängor och använd dem tillsammans med iläggssulor.

  • Hallux valgus

Hallux valgus är en vanlig felställning som innebär att stortån pekar inåt mot de andra tårna, så att en öm knöl bildas under stortån. Detta besvär är ofta medfött men kan förvärras om man använder trånga skor.

Även detta problem kan underlättas med bekväma skor som är tillräckligt breda vid fotens främre del. Välj gärna gymnastikskor med en tjockare sula som minskar belastningen på framfoten. Det finns även ortopediska sandaler som är ett utmärkt val på sommaren.

  • Hälsporre

Detta smärtsamma fotproblem uppstår då sen långa senan som sträcker sig över hålfoten har förkalkats. Detta leder till att en smärtsam beläggning bildas under hälen. Hälsporre drabbar ofta överviktiga och äldre, men kan även bero på överbelastning i samband med idrott.

Om du lider av hälsporre är det viktigt att använda skor som är mjuka under hälen. Använd gärna iläggssulor som dämpar stötar och stödjer fotens position för att minska belastningen på hälen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here