Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

När man skall köpa en ny skrivare upptäcker man att skrivarnas fysiska utseende inte riktigt har förändrats med tiden. De ser grundläggande ut så som de alltid har gjort. Och precis som för många år sen skall man grundläggande välja mellan bläckskrivare och laserskrivare. Detta kommer vi in på längre ner i artikeln. Men betyder detta så att skrivarna inte har utvecklats? Det har de såklart. Nya funktioner har kommit till för att anpassa skrivarna till moderna hem och kontor. Här kommer därför några grundläggande tips på vad man kan tänka på när man skall välja sin nya skrivare.

Bläck eller laser?

Om man önskar att skriva ut fotografier i fotokvalitet är det klart enklast och billigast med bläckstråleskrivare. Dessa kan fås från några hundralappar och uppåt, och stort sett alla bläckskrivarna som säljs idag har kapacitet att skriva ut snygga foton. Men oavsett modell är det dock viktigt, att man skriver ut på ett fotopapper som är anpassad till föremålet. En annan fördel med bläckstråleskrivare är att de inte är så stora. Nackdelen med bläckstråleskrivare jämfört med laserskrivare, är att dels att de skriver ut lite långsammare. Dels är bläck dyrare i förbrukning än laserskrivarnas tonerkassetter. En annan generell nackdel med bläckstråleskrivare, är att bläckpatronerna riskerar att torka om skrivaren inte är inkopplad i en tidsperiod.

Laserskrivare är alltså billigare i längden jämfört med bläckstråleskrivare. Om man önskar att kunna skriva ut i färg kostar de dock väsentligt mer i inköpspris än motsvarande bläckskrivare.  Av dessa orsaker skulle man kunna säga att det generellt är smartare med laserskrivare om man skall skriva ut mycket, medan bläckstråleskrivare är att föredra om man främst skall skriva ut familjens foton.

Nya funktioner

De nya funktioner som tillkommit är primärt funktioner som gör att man kan skriva ut från olika enheter, och att man kan skriva ut trådlöst. Äldre modeller vara anpassade till PC och skulle som regel anslutas med en USB kabel. Numera finns Wi-Fi i de flesta nyare modeller på marknaden och skrivarna har stöd för att även kunna skriva ut via smartphone och surfplattor. De flesta bläckstråleskrivarna man ser i dag på hyllorna är av multifunktionsmodell, dvs. de innehåller även scanner. Även laserskrivare kan fås med skanner, men där skall man ofta betala lite mer för detta.