Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Alla svenska företag har ett organisationsnummer. LEI – koden är också en typ av organisationsnummer ämnad endast för företag som arbetar med finansiella transaktioner. Koden gör det möjligt verifieringen av verksamheter som arbetar med obligationer, fonder och aktier. Den följer en EU standard och är obligatorisk för svenska företag som arbetar i finansbranschen.

Att ansöka om en LEI – kod gör du via en LEI-kod applikation. Den är kostnadsfri. Som företagsägare kommer du att betala en årlig avgift. Ansökningsprocessen är enkel och sker online. Idag finns det olika svenska företag som arbetar med utfärdandet av LEI – koder. Mer om systemet och tanken bakom koderna finns att läsa härnäst.

Vem står bakom konceptet med LEI-koden?

Som det nämndes tidigare finns det svenska företag som kan hjälpa dig med att få en LEI – kod utfärdad för din verksamhet. Dessa företag ingår i ett större system. Låt oss titta på det.

Utfärdandet av alla LEI – kod kontrolleras av GLEIF som bär huvudansvaret i att säkra systemets funktionaliteter. GLEIF är en ideell organisation som regleras av LEI – Regulatory Oversight Committee (ROC). Kommittén omfattar olika internationella finansiella institutioner.

Själva upprättandet av koderna sköts av LOU, kort för Local peration Units. LOU är i sin tur en organisation som är godkänd av GLEIF. LOU offentliggör alla giltiga LEI-koder som sammansätts i en offentlig databas.

En gemensam standard

Varför finns LEI – koderna? Vad har dem för syfte? Huvudtanken med att sätta ihop ett omfattande system är att kunna införa en gemensam standard för företag som utför finansiella transaktioner. Tanken är att dessa ska kunna spåras globalt.

Idén om koderna kom fram år 2012 då orsaken till den bottnade i den världsliga finansiella krisen under 2008. Tanken är att kunna göra de aktiva finansiella systemen både spårbara och mer transparanta. En genomskinlighet leder i sin tur till en större säkerhet. Vad är målet? Målet är att undvika liknande kriser som den som skakade om världen under 2008.

För att skapa en gemensam standard har LEI-systemet infört tre ledarstrukturer. Detta görs för att garantera en rättvis och transparant ledning. Strukturen har följande utseende:

  • ROC (Regulatory Oversight Committee) är tillsynsmyndigheten som kontrollerar hela systemet.

  • GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) är en fond och en ideell organisation. Den är ansvarig för att koordinera de utgivna LEI -koderna.

  • LOU (Local Operating Unit) är ett lokalt organ. Dess uppgift är att upprätta LEI-koder till alla organisationer som ansökt om en sådan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here